Годишни награди на Съюза на преводачите в България за 2016 г.

Годишни награди на СПБ в областта на превода на

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА

Специална награда за изключително високи постижения

 

Награда за ярки постижения

 • Ванина Божикова – за превода от румънски език на романа Животът на Костас Венетис от Октавиан Совиани, изд. Парадокс, 2015 г.
 • Димана Илиева – за превода от английски език на романа Обладаване от А. С. Байът, изд. Агата-А, 2015 г., както и на Ангел Игов и Валентин Кръстев за преводите им на стиховете в романа.
 • Мая Ценова – за превода от арабски език  на сборника с разкази Лудият от площад „Свобода“ от Хасан Бласим, изд. Жанет-45, 2015 г.
 • Светла Кьосева – за превода от унгарски език  на сборника с разкази Брудершафт от Едина Сворен, изд. Сонм, 2016 г.
 • Стела Джелепова – за превода от норвежки език на драмата в стихове Пер Гюнт от Хенрик Ибсен, изд. Хемус Груп, 2016 г.

 

Наградата на СПБ „ЕЛЕНА МУТЕВА”

за ярко постижение на млад преводач на художествена литература

 •  Александър Костов, Райна Росенова, Кристина Димитрова – за превода им от английски език на романа По пътя от Джак Керуак, изд. Парадокс, 2016 г.

NB: Според чл. 3 (6) от Правилника за присъждане на награди носител на награда за конкретен превод може да бъде предлаган отново за такава след период от три години. Поради тази причина журито на секция “Художествена литература” не е разглеждало следните постъпили номинации: Уолт Уитман, Летя над всичко, ИК „Критика и хуманизъм“, прев.от англ. Огняна Иванова (награда 2013); Анейет ван дер Зейл, Сони бой,Сиела, превод от нидерландски Анета Данчева-Манолова (награда 2013); Франц Кафка, Процесът (Оригиналът), Атлантис, превод от немски Любомир Илиев (награда 2013); Гонсало М. Тавареш, Пътуване до Индия, Колибри, превод от португалски Даринка Кирчева (награда 2013); Пол Остър, Левиатан, Колибри, превод от английски Иглика Василева (награда 2013); Емилия Ланиър, Salve Deus Rex Judaeorum, Изток-Запад, превод от английски Евгения Панчева (награда 2013).

 

 Годишни награди на СПБ в областта на превод на

ХУМАНИТАРИСТИКА 

 Специална награда за изключително високи постижения

 •  Благовеста Лингорска – за превода от полски език на Автопортрет на репортера; Стремителният ход на историята. Записки за ХХ и ХХІ век; Другият от Ришард Капушчински, изд. Сонм, 2015, както и за цялостното представяне на полския репортер, публицист и мислител на български

  

Награда за ярки постижения

 • Владимир Градев – за превода от английски език на Урнопогребение от Томас Браун, изд. Фондация Комунитас, 2016
 • Лиляна Симеонова – за превода от латински език на Разплата; История на Отон; Пратеничество в Константинопол от Лиудпранд Кремонски, изд. Изток-Запад, 2015
 • Нина Николова – за превода от немски език на Парадигми към една метафорология от Ханс Блуменберг, изд. Критика и хуманизъм, 2015
 • Стилиян Йотов – за превода от немски език на Детективският роман; Служителите от Зигфрид Кракауер, изд. Агата-А, 2016

 

Отличие

Списание „Християнство и култура“, замислено от фондация „Комунитас“ като открита територия за задълбочен и ерудиран разговор по проблемите на духовността и значението на християнството в нашето общество – за неговата диалогичност и умението да представя в отлични преводи съчиненията на автори с различно вероизповедание и възгледи от различни страни и епохи.

 

Годишни награди на СПБ в областта на

ТЕОРИЯТА, ИСТОРИЯТА И КРИТИКАТА на превода

Специална награда за изключително високи постижения

 • Дария Карапеткова – за книгата За PRЕВОДА – приносна разработка в теорията и практиката на превода, издадена от издателство „Колибри”, 2016 г.

 

Награда за ярки постижения

 • Милена Нецова – за книгата Система на английските фамилни имена, изд. Изток-Запад, 2016 г.

Годишни награди на СПБ в областта на

СИНХРОННИЯ и КОНСЕКУТИВЕН ПРЕВОД

  Специална награда за изключително високи постижения

 • Снежана Милева – за нейната викококвалифицирана дългогодишна дейност като устен преводач и преводач на специализирана научна и техническа литература и на документи от немски език.

  

Годишни награди на СПБ за превод на

ЗАКЛЕТИ ПРЕВОДАЧИ 

 Специална награда за изключително високи постижения

 • Ксения Кумчева – за нейната висококвалифицирана дългогодишна дейност като преводач на документи и други писмени и устни преводи от и на сръбски и хърватски език.

Награда за ярки постижения

 •  Даниела Илиева – за нейната висококвалифицирана дългогодишната дейност като преводач на документи и други писмени и устни преводи от и на италиански език.

 

НАГРАДАТА ЗА ЦЯЛОСТНА ДЕЙНОСТ В ОБЛАСТТА НА ПРЕВОДА,

присъждана само на членове на СПБ

 • Златозар Боев – за изключителните му професионални преводачески умения в специализирания превод и редакция на научна и научно-популярна литература от английски език.
 • Йорданка Чакалова – за изключителни високопрофесионални преводи в областта на научната и научно-популярната литература и за нейната висококвалифицирана дългогодишна дейност като устен преводач с английски език.
 • Ладислав Цветков – за високопрофесионалната му дългогодишна дейност като синхронен и консекутивен преводач с чешки език и за специалния му принос в издигане престижа на СПБ.
 • Мария Пачкова – за изключителни професионални преводачески умения в областта на литературния превод и за висококвалифицирана и дългогодишна дейност като преводач на документи от испански и френски език.
 • Рада Шарланджиева – за изключителен професионализъм и майсторство в преводите на художествена литература от английски, сръбски, хърватски и френски език и като редактор на преводна литература.

 

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКИ ПОСТИЖЕНИЯ

В ОБЛАСТТА НА ПРЕВОДА

на Съюза на преводачите в България се присъжда (посмъртно) на

 • проф. БОГДАН БОГДАНОВ за превода от старогръцки език на Диатриби от Епиктетизд. на НБУ, 2015 г., изд. Жанет-45, 2016 г. и за големите му заслуги за задълбоченото и вдъхновено представяне на античната мисъл и култура в България.